Sıcak Tahin

Search Suggest

Bayramiç “Tahin Helvası” Dünya Lezzet Haritasında Yerini Aldı

Bayramiç “Tahin Helvası” Dünya Lezzet Haritasında Yerini Aldı


Dünya Lezzet Haritasında Çanakkale Bayramiç’ten 2.Ürün. Bayramiç Tahin Helvası Dünya Lezzet Haritasında yerini aldı.

Bir süre önce marka tescili yapılan Bayramiç Tahin Helvası, Dünya Tat Haritasına girdi. 1800’lü yıllarda Cezayir Salnamesinde helvacılığın Bayramiç’te meslek olarak geçtiği belirtilmekte. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yıllarında yediği ve hatıratlarında yer alan Bayramiç helvasının tüm dünyaya tanıtılması için Bayramiç Ziraat Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılmıştı. Bayramiç ilçesiyle özdeşleşen tahin helvası için Bayramiç Ziraat Odası tarafından coğrafi işaret mahreç başvurusu için çalışmalar sonuca ulaştı ve geçtiğimiz Ağustos aynıda marka tescili oldu. Daha önce Dünya Tat Haritası’na Bayramiç Beyazı’nın eklenmesini sağlayan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ın girişimleri ve çabaları sonucunda, marka tescilinden kısa bir süre sonrasında Bayramiç Tahin Helvası da Dünya Tat Haritasındaki yerini aldı. 

BAYRAMİÇ TAHİN HELVASI

Adından da anlaşılacağı gibi, bu helva Bayramiç ilçesinden geliyor. Tahin (kızarmış ve öğütülmüş susamdan oluşan bir macun), şeker, sitrik asit ve su ile yapılan bir tatlıdır. Pişirildiğinde soğutulur ve kalıplara yerleştirilir.

Sonuç, kendine özgü bir dokuya ve fındık tadına sahip bir tatlıdır. Bu helva 1870’li yıllardan beri yapılmaktadır ve sadece belirli üretim yönteminin nesiller boyunca aktarıldığı Bayramiç ilçesi ile ilişkilidir.

2021 yılından bu yana korunan bir bölgesel ürün olmuştur.

Kaynak:Ezineturk.com

Yorum Gönder

Canlı Destek

WhatsApp hattımıza 7/24 mesaj yazabilirsiniz.

Güvenli Alışveriş

Sitemizden alışverişleriniz Kredi Kartınızla güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

24/7 Destek

Müşteri hizmetlerimizle her zaman iletişime geçebilirsiniz.