Sıcak Tahin

Search Suggest

Bozkır tahini ile normal tahinin farkı

Bozkır tahini ile normal tahinin farkı


Tahinin nasıl yapıldığını anlatarak konuya giriş yapalım. Bu ürünün hammaddesi susamdır. Susam işlenerek tahin haline dönüşür. İlk önce susam ıslatılarak tahin yapma aşamasına geçilir. Bunun için suda bekletilir. Kabuktan temizleme işlemi bittikten sonra kavrulma aşamasına geçilir. Kavurma işlemi bittikten susamları soğutma aşamasına geçilir. Normal tahin ile bozkır tahini arasındaki asıl fark da bu noktada ortaya çıkar. Normal tahin fazla kavrulmaz. Kavurma işlemi bittikten susamları soğutma aşamasına geçilir. Bu sebeple çiğ kalır ve rengi beyaz olur. Söz konusu durumun sonucu olarak normal tahine beyaz tahin ya da çiğ tahin de denir. Hafif bir kavurma işleminden sonra diğer aşamalara geçilir. Tahin olduktan sonra da paketleme işlemleri uygulanır. Ezme işlemi makine ya da taşla yapılır. Böylece tahin satışa hazır hale gelir. Tahin olduktan sonra da paketleme işlemleri uygulanır. 

BOZKIR TAHİNİ ÇEŞİTLERİ

Bozkır tahini çeşitleri iki farklı ürün olarak öne çıkar. Bunlardan biri kepekli diğeri ise kepeksiz olan tahinlerdir. Bozkır adı verilen bu tahin de yukarıda anlattığımız gibi beyaz tahin ile aynı süreçlerden geçer, ancak ıslatma ve kavurma aşamalarında fark vardır. Bu sebeple renk ve tat farkı da vardır. Bu tahini elde etmek için susamlar 2 3 kat daha fazla kavrulur. 

KEPEKLİ BOZKIR TAHİNİ NASIL YAPILIR?

 Kepekli bozkır tahini nasıl yapılır sorusunu cevaplamadan önce, bozkır denilen tahinin beyaz tahinden yapım aşamasındaki farkını kısaca anlatalım. Öncelikle normal tahine göre susamları suda bekletme aşaması daha uzundur. 12 24 saat arasında bekleme işlemine tabi tutulduğu belirtilir. Diğer fark da kavurma süresidir ki, asıl fark da burada çıkar. Bu tahini elde etmek için hem ıslatma hem de kavurma süresi daha uzun tutulur. Şimdi kepekli olan tahinin kepeksize göre farkını anlatabiliriz. Kepekli bozkır tahini kepeksiz olan ürüne göre ana farkı susamın kabuklarıyla alakalıdır. Kepekli olan üründe kabuklara pek dokunulmaz. Soğutma işleminden sonra susamlar eleklerle ile susamlar yabancı maddelerden kurtarılır. Taş ile ezildikten sonra tahin haline gelir. 

KEPEKSİZ BOZKIR TAHİNİ YAPIMI 

Kepeksiz bozkır tahini yapımı tıpkı kepekli olan ürün gibidir. Tıpkı kepeksiz olan ürün gibi susamlar daha uzun süre ıslatma ve kavurma işlemine tabi tutulur. Bununla birlikte ıslatma işleminden sonra susamlar makinelere alınır. Makinelerde susam kabuklarının büyük kısmından kurtulur. Kavurma işleminin ardından susamlar havalandırılır ve soğutma teknelerinde soğutulur. Taşla ezme işlemi ise susamın tahin haline getirilme aşamasıdır. Taşlar oldukça büyüktür. Susamlar taşlara sepetlerin yardımıyla dökülür. Daha sonra paketleme işlemleri yapılıp satışa sunulur. Böylece tahin elde edilir. Son olarak, bozkır tahini daha uzun süre kavurma işlemine tabi tutulduğu için çifte kavrulmuş tahin olarak da bilinir. 

Kaynak:Konyadanhaber

Yorum Gönder

Canlı Destek

WhatsApp hattımıza 7/24 mesaj yazabilirsiniz.

Güvenli Alışveriş

Sitemizden alışverişleriniz Kredi Kartınızla güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

24/7 Destek

Müşteri hizmetlerimizle her zaman iletişime geçebilirsiniz.