Sıcak Tahin

Search Suggest

KEPEKLİ BOZKIR TAHİNİ NEDİR?

KEPEKLİ BOZKIR TAHİNİ NEDİR?


Kepekli bozkır tahin nedir sorusunun cevabına geçmeden önce belirtmek gerekir ki, bu ürünün kepeksiz olanı da vardır. Dolayısıyla kepekli ya da kepeksiz olmasından ziyade bozkır kelimesine odaklanmak gerekir. Zira bu tahin normal tahinden farklılık gösterir.


Normal tahin ile kastedilen beyaz tahindir. Diğer adıyla çiğ tahindir. Çiğ ifadesi önemli, çünkü bozkır olarak bilinen ürünle aradaki fark da buradan kaynaklanır. Daha açık olmak gerekirse, iki tahin arasında kavurma aşamasından ötürü fark bulunur ve bu aslında tahinler arasındaki temel farktır.

Kepekli ve kepeksiz olan ürünler arasındaki farkın ise kavrulma aşamasıyla bir alakası yoktur. Her ikisi de aynı kavurma işlemine tabi tutulur.

BOZKIR TAHİNİ YAPILIŞI

Bozkır tahini yapılışı itibariyle beyaz tahinden ayrılır. Yukarıda kavurma aşamasıyla bunu açıklamıştık, ancak tek fark bundan ibaret değil. Aynı zamanda suda bekleme süresi de iki tahin arasındaki bir diğer farktır.

Tahinin ana maddesi susam dediğimiz tohumdur. Susam, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bir üründür. Hamur işlerinin üzerine süslemek için kullanıldığı gibi simit ile hayatımızda önemli bir kaplar. Tahin de susamın sofralarımıza geldiği bir başka şekildir.

Tahin yapmak için öncelikle susamlar suda ıslatılır. Bu ıslatma işlemi suda belli bir süre bekleme ile olur. Bozkır tahini yaparken susamın suda bekleme süresi normal tahine göre daha uzundur. Bu sürenin 12 – 24 saat arasında olduğu belirtilir.

Islatılan susamların daha sonra kabukları soyulur. Soyma işleminden sonra kavurma aşaması gelir. Burada da bozkır adıyla bilinen tahin için kavurma süresi normal tahine göre daha uzundur. 2 – 3 kat daha fazla kavrulduğu belirtilir. Bu sebeple çifte kavrulmuş tahin adıyla bilinir.

Kavurma bittiğinde susamlar soğutulur. Daha sonra makine ya da taşla ezilir. Ezme işleminin sonunda tahin elde edilir. Son aşama ise satış için paketlemedir.

Özetlemek gerekirse tahin için süreç şu şekilde işler:

• Susamları suda bekletme

• Kabuklarını soyma

• Kavurma işlemi

• Soğutma aşaması

• Taş ya da makineyle ezme

KEPEKLİ VE KEPEKSİZ BOZKIR TAHİNİ FARKI

Kepekli ve kepeksiz bozkır tahini arasındaki fark, kabuktan kaynaklanır. Bir diğer ifadeyle; susamlar kabuklu olarak mı tahin haline gelsin, yoksa kabuksuz mu sorusunun cevabıdır.

Kepekli olan üründe susamların kabuğu alınmaz. Kepeksiz olan tahinde ise susamlar büyük oranda kabuklarından arındırılır.

Bu tahini elde ederken çok büyük taşlar kullanılır. Ezmek üzere taşın devreye aşamada susamları dökmek için sepetler kullanılır.

Bu tahini ilk defa deneyecek olanlar ya da ismini ilk kez duyanlar yorumları merak edebilir. Daha önce bu ürünü tatmış olanların görüşlerine internetten kolayca ulaşılabilir.

Bozkır tahin yorumları genel olarak olumlu yöndedir. Ürünü tadanların pek çok lezzetli olduğunu belirtir. Yorumlar dışında, puanlamaya izin veren sitelerde ürün puanının yüksek olduğu da görülür.

Yorum Gönder

Canlı Destek

WhatsApp hattımıza 7/24 mesaj yazabilirsiniz.

Güvenli Alışveriş

Sitemizden alışverişleriniz Kredi Kartınızla güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

24/7 Destek

Müşteri hizmetlerimizle her zaman iletişime geçebilirsiniz.